Excursies

Naast de jaarlijkse klantendag organiseert de Benchmark Gemeentelijk Groen ook elk jaar een excursie. De excursie is meestal in de gemeente van een lid van de BGG.





BGG-excursie Hellendoorn - 23 mei 2025
Eens per jaar organiseren we samen met een gemeente een BGG-excursie voor de leden.

De jaarlijkse excursie van de Benchmark Gemeentelijk Groen was dit jaar op vrijdag 23 mei. We gingen op een inspirerende excursie in de gemeente Hellendoorn! Waar we in 2024 de stedelijke dynamiek van Arnhem verkenden, stond dit jaar het groen in het minder verstedelijkte Nijverdal - de grootste kern in de gemeente Hellendoorn- centraal.

Deze dag draaide om transities: van historisch textieldorp naar een groene, toekomstbestendige leefomgeving. Nijverdal, ooit een jong textieldorp ontstaan op het kruispunt van een weg- en waterverbinding, heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en blijft in beweging. We volgden deze historische lijn en verkenden de vele transities in het groen, het beheer en de openbare ruimte.

Programma:

  9.30 Inloop


10.00 Korte presentaties
- Opening
- Benchmark Hellendoorn korte pitch
- Groenbeleidsplan, proces naar een nieuw plan

11.00 Pauze

11.30 Vervolg (korte) presentaties
- Beheer groen, eigen dienst, transitie naar waardengestuurd beheer
- Herontwikkeling Hoge Dijkje van fabrieksterrein naar woonwijk

12.15 Wandeling naar lunchlocatie via plan Stadsbeek

12.45 Lunch

13.30

Wandeling langs diverse projecten en groenuitdagingen

16.00 Afsluitende borrel
17.00 Einde








Het verslag van de excursie en samenvattingen van de interessante lezingen vindt u in de nieuwsbrief.

Klik hier om de nieuwsbrief te openen


Verslag

1- Verslag excursie Hellendoorn


Presentaties

0- Welkom in Hellendoorn
1- Benchmark Hellendoorn in vogelvlucht
2- Groenbeleidsplan Hellendoorn
3- Beheer groen in transitie
4- Herinrichting Het Hoge Dijkje






BGG-excursie Arnhem - 17 mei 2024

Naast de klantendagen organiseren we ook elk jaar een excursie. Dit jaar was de excursie op vrijdag 17 mei. We organiseerden deze excursie samen met de gemeente Arnhem, waar de excursie ook plaatsvond.

Thema van de excursie was De groenwaarde van Arnhem.

Het programma was:

  9.30 Inloop

10.00 Start (korte) presentaties vanuit Arnhem
- Waarden gestuurd beheer
- Groenstructuur beleidsplannen
- Organisatie uitvoering
- Bewonersparticipatie en WGA

11.00 Koffie

11.30 Vervolg (korte) presentaties vanuit Arnhem
- Ecologisch maaien
- Ecologisch bos- en boombeheer

12.30 Lunch

13.00

Wandeling buiten langs aantal interessante punten

16.00 Afsluitende borrel
17.00 Einde

Verslag

1- Verslag excursie Arnhem


Presentaties

1- Welkom in Arnhem
2- Waarden gestuurd beheer
3- Bewonersparticipatie en WGA
4- Ecologisch maaien
5- Ecologisch bos- en boombeheer
6- Sturen op verbeteren groeiplaats





BGG-excursie Den Haag 16 juni 2023

Op vrijdag 16 juni waren de aangesloten gemeenten van de Benchmark Gemeenteijk Groen te gast in Den Haag voor een ochtend met interessante lezingen en een middag met een rondleiding door het stadscentrum. Centraal deze dag stonden het groenbeheer rondom stadsbomen en de uitbreiding van het areaal groen tot een aaneengesloten park met diverse groene routes door de stad.


Tijdens het ochtendprogramma was er veel te leren.

Ochtendprogramma
Het ochtendprogramma bestond uit een aantal interessante lezingen:

1. Algemene inleiding over belang van stedelijk groen
Joop Spijker (WUR, projectleider van de Benchmark Gemeentelijk Groen) licht het belang van het stedelijk groen in de stad toe in relatie tot de uitdagingen waar de steden voor staan i.v.m. klimaatverandering.
2. Extra groen in de stad
Ralph Pitlo (gemeente Den Haag) vertelt in zijn verhaal hoe Den Haag met het groen zorgt voor leefkwaliteit en wat de kansen zijn voor extra groen in de stad.
3. Nota Stadsbomen
Paul Boeters (gemeente Den Haag) gaat, enthousiast vertellend, in op hoe de Nota Stadsbomen, het Routeboek Stadsbomen in Beheer en het Routeboek Stadsbomen in Projecten, bijdragen tot de leefkwaliteit in de stad.
4. Stadsnatuur: Wat moet je ermee?
De Haagse stadsecoloog Martin van den Hoorn brengt ons tijdens/na de lunch een interessant verhaal hoe steden hun eigen natuurwaarden hebben. Martin toont ons hoe de lange geschiedenis van de ecologische verbindingszones in Den Haag leiden tot een Stedelijke Groen Hoofdstructuur, vermeld in de Nota Stadsnatuur.

Middagprogramma
's Middags was er een stadswandeling langs onder andere Spuiplein en Turfmarkt, Plein (nabij Lange Poten), Malieveld, Lange Voorhout, (Paleis) Kneuterdijk, Buitenhof en De Passage, Tijdens de stadswandeling was er met name aandacht voor de stadsbomen in Den Haag. De dag werd afgesloten met een drankje op een heerlijk terras (of eigenlijk andersom: met een heerlijk drankje op een terras).


Een boom biedt enige schaduw en verkoeling tijdens de middagexcursie.

Het complete verslag van de excursie en de presentaties zijn hieronder te downloaden.

Verslag

- Verslag excursie


Presentaties

1- Belang van stedelijk groen (Joop Spijker)
2- Extra groen in de stad (Ralph Pitlo)
3- Nota Stadsbomen (Paul Boeters)
4- Stadsnatuur: Wat moet je ermee? (Martin van den Hoorn)


Achtergrondrapportage

- Groennormen in de stad en omgeving






BGG-excursie Floriade 7 juni 2022

Met ca. 30 deelnemers hebben we een geslaagde excursie gehad op het Floriade-terrein van Almere. We werden welkom geheten door Peter Post van de gemeente Almere en begonnen met drie presentaties binnen, allemaal passend in het Floriade-thema Growing green cities. Monique van der Plas (gem. Almere) vertelde over hoe de burgers in Almere enthousiast worden over vergroening. Groene speldjes, groene buren en deelname aan het WK-tegelwippen passeerden de revue. Aansluitend benadrukte Joop (WUR) de grote uitdagingen voor de mens deze eeuw, zoals klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Maar ook de stad kan verantwoordelijkheid nemen voor oplossingen die het klimaat minder belasten (bijv. door CO2-vastlegging) en groene steden kunnen zeer helpen bij de aanpassing aan het nieuwe klimaat, bijv. bij wateropvang en hitte-reductie.


Luisteren naar Monique van der Plas, Joop Spijker en Marc Ravesloot.

Marc Ravesloot (WUR) vertelde over de nieuwe onderzoeken die naar stadsbomen plaatsvinden. Bomen spelen immers een grote rol om deze doelen te bereiken. De toegelichte projecten zijn (1) Kritische Prestatie Indicatoren van bomen. Dit project kan helpen bij het ontwikkelen van een eenvoudig monitoring kader om daadwerkelijk te volgen welke prestaties bomen leveren bij belangrijke ecosysteemdiensten. Er worden er in eerste instantie twee ontwikkeld, één gericht op een real time dashboard wat de groene infrastructuur in uw gemeente doet om sociale activatie van burgers te monitoren en de ander die een real time gemeten dashboard gaat worden die de vitaliteit van iedere individuele straatboom aangeeft. Het tweede project is CSI trees: klimaatbomen met toekomst. In dit project worden nieuwe geactualiseerde winterhardheidskaarten berekend, worden zoekprofielen opgesteld om nieuwe soorten gericht te kunnen zoeken in de oorsprong gebieden (biomen) aan de aan de hand van gemeten local climate map's van Nederlandse steden. Tot slot wordt een meetlijn ontwikkeld waarin de stressrespons van bomen onder gecontroleerde omstandigheden wordt gemeten. Dit leidt tot een classificatiesysteem voor stadsbomen. Een next step op het gebied van de juiste boom op de juiste plek.

Tenslotte werd de deelnemers nog gewezen op gemakkelijk toegankelijke informatie over wat groen in de stad vermag, zoals te vinden in de door Wageningen University & Research samen met de Stichting De Groene Stad ontwikkelde factsheets groen en wonen, groen en werken, groen en leren, groen en zorg en algemene aspecten, en tevens in de brochure Sustainable Development Goals SDG's als leidraad voor stedelijk groen. Zie De Groene Stad
en SDG's als leidraad.


Excursie over het terrein van de Floriade.

's-Middags kregen we een excursie van ruim 1,5 uur over het terrein van de Floriade. Veel inspirerende duurzame groene oplossingen en voorbeelden van circulair bouwen zijn daar zichtbaar. Na de afsluitende borrel werd door veel deelnemers gebruik gemaakt van de mogelijkheid om na de afsluitende borrel op eigen gelegenheid een en ander nog wat beter te bekijken, want in een excursie van 1,5 uur kun je slechts een deel van alle interessante zaken bekijken.

Al met al kijken we terug op een geslaagde BGG-Excursie. Het was erg fijn om na twee lange covid-jaren voor het eerst als netwerk weer live elkaar te kunnen ontmoeten.

Presentaties

- Op weg naar Floriade door Monique van der Plas
- Groene inrichting van de stad door Joop Spijker
- Nieuw onderzoek stadsbomen door Marc Ravesloot





BGG-excursie Den Bosch - 21 juni 2018
De eerste officiële BGG-excursie is gehouden in Den Bosch op 21 juni 2018. De gemeente Den Bosch is al vele jaren deelnemer aan de Benchmark Gemeentelijk Groen en was bereid deze excursie te organiseren. Na een inleiding door Trudy Fleuren en Joop Spijker en Dennis de Heer gingen we naar buiten. De excursie voerde langs opvallende projecten, zoals het oude stadscentrum waarbij onder meer uitleg over het bomenbeheer werd gegeven (bijv. beheer van paardenkastanje) en de connectie van de stad met de omliggende natuur (de Bossche Broek). Voorts voerde de excursie langs het Paleiskwartier, natuurontwikkeling langs de Dommel in het centrum en stadsontwikkeling in het hart van Den Bosch van het voormalige industriegebied achter het station met natuurlijk de spectaculaire Paleisbrug die een geheel groene invulling heeft. De Architect van de Paleisbrug is Mels Crouwel, en ontwerp van de beplanting door Piet Oudolf. De totale wandeling was ongeveer 4,5 km.


De Parade met de St. Jan op de achtergrond.

Programma:

12.00 Ontvangst met lunch
13.00 Welkom door Trudy Fleuren

13.30 Presentatie Benchmark door Joop Spijker en Dennis de Heer
13.50 Inleiding excursie door Trudy Fleuren

14.00 Excursie

16.00 Afsluitende borrel
17.00 Einde








Het verslag van de excursie en samenvattingen van de interessante lezingen vindt u in de nieuwsbrief.

Klik hier om de nieuwsbrief te openen






Contact

Voor meer informatie over de klantendagen kunt u contact opnnemen met:

Joop Spijker
E-mail: Joop.Spijker@wur.nl
Telefoon: 0317 - 484 990




 

  Benchmark Gemeentelijk Groen - 0317-484990